sâmbătă, 3 septembrie 2016

Totul despre electrostimulare

În urmă cu numai câţiva ani, electrostimularea era ultimul racnet în materie de terapie corporală şi trebuie să recunoaştem că promitea atât de multe beneficii cu zero efort, încât era greu să rezişti unui astfel de vis…devenit realitate.
Nu numai că beneficiile acestui tip de terapie – folosit inclusiv în pregătirea atleţilor de performanţă – şi-a câştigat şi păstrat adepţi de-a lungul timpului, însă, aşa cum era normal, aparatele de acest tip au cunoscut o îmbunătăţire considerabilă, aducând mai multe avantaje celor care practică acest tip de terapie.
Dincolo de beneficiile de natură cosmetică, electrostimularea are şi o mulţime de avantaje de ordin medical, printre care:
 •  Relaxarea spasmelor musculare
 •  Re-educarea musculară
 •  Creşterea circulaţiei sangvine locale
 •  Utilizarea în recuperarea post-operatorie pentru a preveni tromboza venoasă
Principiul pe baza caruia funcţionează este stimularea fibrelor nervoase musculare periferice prin intermediul unor impulsuri electrice scurte, transmise prin electrozii plasaţi la suprafaţa pielii şi dispuşi egal pe zona ce trebuie tratată pentru a maximiza rezultatele.


 •  Aceste impulsuri electrice permit stimularea unor tipuri diferite de fibre nervoase.
 • Nervii motori, pentru a impune un răspuns mecanic muscular – şi acesta este momentul în care se lucrează propriu-zis musculatura;
 •  Anumite tipuri de fibre nervoase sensibile pentru a obţine un efect analgetic şi endorfinic;
Principiul de funcţionare a electrostimularii este unul simplu şi reproduce fidel procesul care intervine în contracţia musculară naturală, comandată de creierul uman. Atunci când urmărim contractarea unui muşchi, creierul trimite o comandă sub formă de curenţi electrici care se deplasează cu mare viteză către fibrele nervoase. Odată ajunşi la destinaţie, curenţii electrici excită nervii motori care transmit la rândul lor informaţia către vecinătatea imediată a muşchilor şi declanşează contracţia musculară.
Prin intermediul electrostimulării, excitatia nu mai pleacă de la creier, ci se produce direct către nervul motor prin intermediul impulsurilor electrice optime care garantează eficacitatea, securitatea şi confortul utilizării.
Multumită acestui proces, muşchiul este incapabil să facă diferenţa între o contracţie voluntară, declanşată de creier, şi o contracţie electroindusă: rezultatele sunt aceleaşi, indiferent de originea ordinului.

Avantajele electrostimularii

 •  Posibilitatea de a întări musculatura şi de a o lucra intens, fară a depune şi efortul echivalent pentru astfel de rezultate, într-o sală de sport;
 •  Toţi muşchii pot fi stimulaţi, însă, spre deosebire de sala clasică, poţi încerca mai multe programe cu mai multe rezultate care te vor încânta: tonifiere, vascularizare, calmarea unei zone dureroase;
 •  Anumite probleme specifice pot fi tratate fară tratament medical: picioare grele, lumbago, hipertensiune musculară sau lombară;
 •  Electrostimularea poate ajuta anumite persoane care întampină greutati în a-şi lucra musculatura: de exemplu, persoanele cu vertebre lombare sudate sau care suferă de dureri ale gâtului ca urmare a unei mişcări bruşte sau care au dificultaţi în a simţi mişcările abdominale. Electrostimularea poate avea un rol educativ în învăţarea senzaţiilor musculare.
 •  Ameliorează anumite probleme articulare prin lucrarea muşchilor din zona respectivă, fară a solicita articulaţiile, aşa cum s-ar întâmpla în cazul unui exerciţiu fizic propriu-zis.

Dezavantajele electrostimularii

 •  Nu ajută în aceeaşi măsura ca alte tipuri de terapii la pierderea în greutate. Faptul că principiul său este bazat pe lucrarea şi tonifierea muşchilor, neimplicând niciun fel de exerciţiu cardio, nu poate oferi aceleaşi rezultate. Partea bună este ca lucrarea şi implicit, oxigenarea muşchilor, îţi va trezi pofta de exerciţiu fizic, prin urmare, s-ar putea să te duci să alergi de plăcere în parc.
 •  Nu poate înlocui – ca şi rezultate generale – practicarea unui sport. Electrostimularea nu îmbunătăţeşte circulaţia sangvină generală şi prin urmare, nu are nicio influenţă asupra activităţii cardiovasculare.

Adevăr şi fals despre electrostimulare

 •  Am probleme de circulaţie şi simt senzaţia de “picioare grele”.  Electrostimularea este contraindicată pentru mine?
Fals: din contră, anumite programe permit vascularizarea locală care favorizează circulaţia sangvină la nivelul picioarelor şi dispariţia senzaţiei de greutate.
 •  Vreau să iau masă musculară, însă nu reuşesc. Cu ajutorul electrostimulării, pot să înlocuiesc anumite aparate din sala de forţă?
Fals: electrostimularea nu înlocuieşte şi coordonarea neuromusculară, prezentă în timpul lucrului fizic la sală.
 •  Pot sa utilizez electrostimularea pentru a îmbunătaţi lucrul la o anumită grupă de muşchi cu probleme de dezvoltare?
Adevărat: este ideală ca şi exerciţiu suplimentar în întărirea anumitor grupe musculare care se dezvoltă mai greu, precum cea abdominală.
 •  Pot să îmi lucrez muşchii abdominali numai cu ajutorul electrostimulării?
Adevărat: lucrarea muschilor abdominali constă într-o mişcare destul de simplă, prin urmare electrostimularea poate face acelaşi lucru pentru tine, cu mai putin efort.
 •  Electrostimularea este periculoasă pentru articulaţii?
Fals: nu numai că nu reprezintă un pericol pentru articulaţii, este chiar indicată pentru persoanele care au astfel de probleme, însă doresc să îşi lucreze muşchii din anumite zone. Nu din întâmplare electrostimularea a fost inclusă în terapiile pe care le folosesc kinetoterapeuţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu